Blackbird Podcasts - Podcasts Done For You
Podcast Specialist & Coach

Blog

Ik heb geen tijd om een podcast te starten

Blog 3.png

Ik wil graag een podcast, maar ik heb al zoveel content om te maken. Blogs, social media posts, video’s, FB lives. Waar haal ik de tijd vandaan om dit ook nog te doen en waarover dan?

Dit hoor ik vaker mensen zeggen. En ik snap het. Want er is al genoeg om te doen. Dus heb je dan nog een marketing tool nodig?

In het kort: ja. Want elke tool heeft zijn eigen voordelen en mensen hebben een voorkeur voor tools. Sommigen kijken graag korte videos, anderen lezen liever blogs, weer anderen luisteren liever. Hoe slim is het dan als je een bepaald onderwerp op al die manieren aan kan bieden?

Ik geef soms de voordelen van een podcast aan tegenover een video. Om de vergelijking aan te geven tussen deze twee media en mensen gerust te stellen die video al zo moeilijk vinden. Want het gaat toch ook bij een podcast om zichtbaarheid, alleen hoef je zelf niet in beeld.

Maar dat je deze kan vergelijken, wilt niet zeggen dat je een keuze moet gaan maken. Ik zeg eerder: doe allebei. Is dat niet heel veel extra werk? Als je het slim aanpakt, kost het je juist minder tijd.

Huh?!

Laat me het uitleggen. Wanneer je social media posts schrijft of blogs, schrijf je dan constant heel iets anders? Of leg je een bepaald onderwerp op een andere manier uit? Je blog is normaal langer dan een social media post. Dus je kunt een kort stukje uit je blog halen en dat dan een social media post maken. Want mensen lezen en zien niet alles dat je deelt.

Mensen moeten vaak 8x iets voorbij zien komen voordat ze het echt gezien hebben.

Je herhaalt vast ook wel eens een social media post. Want na 6 maanden heb je nieuwe volgers en veel van je huidige volgers hebben die ene post ook niet gezien. Want slechts een percentage van je volgers zien je posts.

En ook dan kiezen ze wat voor content ze willen op dat moment. Misschien hebben ze geen tijd voor een lange lap tekst. Dan kan een video over datzelfde onderwerp helpen. Zitten ze in de auto? Dan kan een podcast handig zijn, want die kunnen ze opzetten tijdens het rijden.

Al die content mag over hetzelfde onderwerp gaan. Je vertelt het alleen net op een andere manier. Dat is dus al een reden waarom een podcast niet weer de zoveelste marketing tool is, maar juist slim is om in te zetten naast de rest.

Maar nu komt het. Je kunt namelijk nog veel makkelijker tijd besparen wanneer je content op meerdere manieren aan wilt bieden.

Recycle je content

Ik heb het niet over je blog gaan voorlezen als podcast, want daar heeft niemand iets in. Maar maak gebruik van wat je hebt. Stel je hebt al 50 blogs geschreven. Dan heb je al heel wat content in huis. Kies er een waar je nog veel meer over kan zeggen en neem daar een podcast over op. Zet er ook nog een camera bij en plotseling heb je een podcast en een video (of meerdere, wanneer je deze op knipt in kleine stukken).

Dan ga je promotie doen en verstuur je de blog opnieuw als nieuwsbrief met het bericht: ik heb er een podcast over opgenomen, luister deze hier. Kijk je liever naar beelden? Hier heb je de video.

Op social media plaats je dan een stukje uit de blog als tekst. En haal je een quote uit de audio/video, daar maak je een audiogram (check www.headliner.app maar eens) van. En die plaats je in je feed en in je stories.

Nu heb je ineens een nieuwe nieuwsbrief, een podcast, een video (of meer) en meerdere social media posts. Uit een blog die je al had. Heel simpel.

Of heb je oude video’s met goed geluid die passen binnen je podcast thema? Haal daar de audio uit en presto, je hebt opeens een podcast aflevering. Schrijf daar een blog over, haal daar weer een stuk uit voor social media en klaar.

Ook als je nog geen bibliotheek aan content hebt, kun je alles hergebruiken

Bedenk een onderwerp voor een podcast. Stel die duurt 30 minuten. Zet daar een camera op. Je bespreekt 5 tips (even als voorbeeld). Daar kun je 5 korte video’s van maken, 5 blogposts en uit elke blog kun je weer iets van 5 social media posts halen.

Dus zo heb je 1 podcast van 30 minuten, 5 video’s van 5 minuten of korter, 5 blogposts of meer en ongeveer 25 social media posts. Dat kan binnen een middag klaar zijn.

En dat kan dus met elke podcast. Al die extra content kun je verspreiden en herhalen, want ze moeten het 8x voorbij zien komen ;)

Maak gebruik van batchen

Als je nu nog denkt: maar een podcast opnemen van 30 minuten elke week of zelfs 2x per maand is nog veel, dan heb ik nog een tip. Ga alles batchen.

Wat is dat nou weer?

Batchen is niets minder dan een middag plannen voor podcasts. Bijvoorbeeld maandag van 3 tot 5 ga je alleen maar podcasts opnemen. Je neemt er dan een stuk of 5 op (ze hoeven namelijk niet allemaal even lang te zijn, er zijn geen regels over lengte). En die plan je vooruit in. Dat kan namelijk. Je hoeft je podcast niet live te zetten op de dag en tijd dat die live moet. Je kunt de tijd en datum zelf instellen bij jouw podcast host (let wel op dat dat kan binnen jouw abonnement, bij de gratis versie kan dat vaak niet).

Als je dat doet elke eerste maandag van de maand, dan heb je voor 3 maanden aan podcasts die je in kunt plannen. 2 uurtjes werk is dan niks, toch?

Het kost alleen veel tijd als jij er veel tijd van maakt

En ik snap het. In je hoofd klinkt het als groot en veel en je hebt het al zo druk. Maar je moet het vooral slim aanpakken en inzetten. Je hoeft niets opnieuw te verzinnen. Hergebruik de content die je al hebt.

En als je nog steeds in tijdnood komt, zet dan extra hulp in. Besteed het monteren en online plaatsen van je podcast uit aan iemand als mij. Ik geef je deadlines, zodat je een stok achter de deur hebt. Als je niet voor die deadline je podcast aan levert, gaat er die week geen podcast live. Ik doe het met alle liefde als je die asskick nodig hebt.

Trust me. Het hoeft niet zoveel tijd te kosten. Iedereen heeft het druk. Dat hoort bij het ondernemer zijn. Maar druk zijn is ook een makkelijk excuus om dingen niet te hoeven doen. Richt je tijd anders en slimmer in en je houd zelfs tijd over. Zeker als je er hulp bij hebt, zoals een gespecialiseerd teamlid voor dat onderdeel.

Ik hoop dat ik je tijd bespaar hiermee of dat je op zun minst in ziet dat podcasts makkelijk kunnen bestaan naast de rest van je marketing. En niet erbovenop.

Laat me weten wat dit met je doet en wat je er aan hebt, ik hoor het heel graag <3 En ken je andere ondernemers die echt veel zouden hebben aan deze tips, stuur ze dan deze blog door.

Ik wens je een hele fijne dag verder!!!

Liefs,

Tyana

PS. Nu we het toch hebben over dingen slim aanpakken, wist je dat ik naast de techniek, je ook kan helpen met de inhoud te bepalen van je podcast? Als je hiermee bezig bent, maar je weet totaal niet waar het over moet gaan en dat houd je constant tegen, is mijn VIP-dag misschien wel iets voor jou.

Ik bied nu mijn lanceerpakket aan (waarin ik je volledig ontzorg in alle technische dingen en meer) plus een VIP-dag voor een tijdelijk lage prijs. Tijdens de VIP-dag gaan we 3-4 uur live 1-op-1 samen zitten om jouw podcast helemaal uit te werken. We bouwen de basis, waardoor je veel makkelijker kunt starten en de podcast ook vol kunt houden. Ik loop met je door alle onderdelen heen en aan het einde weet je waar jouw podcast over zal gaan. En ook wat voor onderwerpen erbij passen en of je oude content hebt die daarbij past. Uiteraard zullen we ook bespreken wat voor apparatuur je nodig hebt, passend bij jouw plannen.

Spreekt je dit aan? Boek dan een vrijblijvend gesprek met me. Dan kunnen we kijken of we een match zijn en geef ik je sowieso 2 podcast tips mee.


Tyana GolsteijnComment