Blackbird Podcasts - Podcasts Done For You
Podcast Specialist & Coach

Blog

Een podcast is een intiem gesprek met je luisteraar

Blog 2.png

Vaak luisteren mensen naar een podcast in de auto, of tijdens het huishouden of waar dan ook, want het kan altijd en overal. Je zet een koptelefoon op, opent je favo podcast app en drukt op play.

Plotseling zit er een stem in je oren die je toespreekt. Die aan je vertelt.

Op een ander moment zit je midden in een gesprek tussen twee personen.

Welke podcast je ook luistert, het voelt intiem. Want je luistert in je eentje. Een podcast ga je niet snel met een groep beluisteren.

Misschien is het idee daarvan de reden dat zoveel mensen niet durven om hun eigen podcast te starten. Want dan zit er opeens iemand naar je te luisteren. En dat gevoel is best eng. Je wilt die persoon niet teleurstellen. Wat als het niet waardevol is? Of saai? Of ze vinden je stem irritant? Of je accent?

Wie ben jij nou om een podcast te starten? Wie zit er op je te wachten?

Ik snap de angst en onzekerheid, echt. Je bent niet de enige die hiermee rondloopt. Ik spreek bijna dagelijks vrouwen die aangeven: ik wil wel starten, maar heb ik wel waarde om te bieden? Waar mag het dan over gaan?

Vaak valt mijn mond dan open van verbazing. Want hier zitten vrouwen tussen die al jaren honderden, misschien duizenden mensen helpen met hun coach praktijk bijvoorbeeld. Ze schrijven blogs waar ontzettend veel reacties op komen. Van vrouwen die hen zo dankbaar zijn dat ze hun boodschap delen.

En dat ze dan toch denken: een podcast? Wie zit daarop te wachten?

Wat dacht je van al die klanten die je al hebt geholpen? En al die vrouwen die je nog helemaal niet kennen, maar je wel nodig hebben? Want jij geeft antwoorden op de vragen waar zij al jaren mee rond lopen. Dat is precies waarom je je bedrijf begonnen bent. Om die vrouwen te helpen. Het is je missie. En met een podcast bereik je deze mensen nog makkelijker.

Dus waarom houd je jezelf dan nog steeds tegen hierin?

Een ondernemer die ik laatst sprak, gaf aan dat video makkelijker is dan een podcast. Terwijl een podcast toegankelijker is en makkelijker op te nemen. Er komt namelijk minder bij kijken.

Maar wat is dat dan, dat het zo moeilijk maakt?

Wat ik merk is dat het dus komt wegens die intimiteit. De luisteraar is alleen met jouw stem, met wat jij te vertellen hebt. Je kunt ze niet afleiden met gebaren. Of met fancy logo’s of intro’s of je eigen glimlach. Ze horen je alleen en in een podcast hoor je alles. Alle versprekingen (tenzij je kiest ze eruit te halen), een eventueel accent, je ademhaling, achtergrond geluiden, je stemgeluid en de manier waarop je vertelt, jouw energie, enthousiasme.

Dit maakt het natuurlijk niet minder eng als je het zo leest. Maar het maakt wel duidelijker waarom je die podcast steeds vooruit blijft schuiven. Waarom alles voor gaat en het nu geen prioriteit heeft en het dat ook nooit gaat hebben.

Geef toe, je bent vooral bang dat je luisteraars het niks vinden. Want je moet toch wel steeds een aflevering volpraten. Ze horen alle kleine dingen en je vind je stem vreselijk.

De enige manier om hier overheen te komen, is het te gaan doen. En dan vooral met een koptelefoon op te nemen en het zelf steeds terug te luisteren. Dan hoor je je stem namelijk hoe anderen het horen en niet hoe jij het “hoort”. Je raakt eraan gewend en dan word het makkelijker.

En over de inhoud: lieve schat, vraag even rond aan je klanten en oud-klanten of zij jouw hulp waardevol vinden of niet. Vraag het eens aan je volgers.

Maar boven alles, check het bij jezelf. Is wat jij nu al doet en deelt, waardevol? Ben eerlijk. Als het niet waardevol zou zijn, zou je helemaal niets delen, toch? Dan zou je geen bedrijf hebben.

Ik denk dat het antwoord stukken makkelijker is dan je denkt. Namelijk: Wat is jouw missie? Waarmee wil je mensen helpen en waarom?

Neem dat mee wanneer je weer twijfelt of een podcast van jou wel waardevol is ;)

En hey, als je blijft twijfelen, mag je altijd mij een bericht sturen. Ik kijk heel graag met je mee en denk dan mee over de inhoud. Je staat er niet alleen voor <3

Ik ben heel benieuwd wat dit met je doet. Laat je het hier aan me weten?

Liefs,

Tyana

PS. Twijfel je of een podcast iets voor jou is? Laten we samen sparren erover. Ik kijk in een half uur met je mee en geef je sowieso 2 adviezen mee, waar je mee verder kan.


Tyana GolsteijnComment