Blackbird Podcasts - Podcasts Done For You
Podcast Specialist & Coach

Blog

"Je bent gek en daar mag je veel meer van laten zien!"

Podcast Blog - Ben gewoon jezelf.jpg

Aldus mijn businesscoach Veronique Prins. Mijn collega-ondernemers moesten ermee lachen. Maar ze had gelijk. Ik ben ook gek. En raar. Dus daar keek ik niet van op. Maar dat ik er meer van moest laten zien? Dat dan mijn bedrijf echt skyhigh kon gaan? Huh?!

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!

Ik ben opgegroeid in Limburg, in Echt. Een dorp waar weinig te beleven viel en nu zelfs nog minder. En daar kreeg ik vooral te horen: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Ik werd nagekeken als ik weer eens rare kleding droeg, zoals een nepleren rode broek en rood shirt en rode schoenen. Ja, opvallend was het zeker. 

Er werd me gezegd: jij meent je heel wat of niet soms? Ik was 11. Ik gaf vooral veel om boybands en lol hebben. Dus hoezo ik meende dat ik heel wat was? Had hij het nou echt tegen mij? 

Ik werd belachelijk gemaakt dat ik zoveel praatte en bezig was over boybands. Het was een obsessie. 

Jij schrijft fanfics? Waarom schrijf je geen echte verhalen? Jij, zangeres worden? Dat is toch niet realistisch. Je kunt beter een normale baan zoeken. Die kleding kan echt niet. Die grote oorbellen zijn belachelijk. Ben jij helemaal naar de VS gegaan om je idool te zien optreden? Stalker. 

Ik maakte me onzichtbaar zodat ik niet meer veroordeeld kon worden

Niet echt leuke dingen om te horen en helaas was mijn zelfvertrouwen laag en werd alleen maar lager, omdat ik me hier zoveel van aan trok. De meningen van anderen waren zo belangrijk, dat ik mezelf maar “normaal” ging gedragen. Geen opvallende kleding meer, grote gekleurde oorbellen in de kast, niet meer praten over boybands of andere passies, eigenlijk gewoon maar niet praten en niets doen. Want dan kon er ook niemand iets van zeggen. 

In een eigen bedrijf moet je zichtbaar zijn

Wanneer je dan een eigen bedrijf start, is dit niet bepaald handig. Want als je wilt dat mensen bij je kopen, moet je jezelf laten zien. Je hebt geen keuze. Tuurlijk kies je wat bij je past. Maar onzichtbaar blijven werkt niet. Dus social media, foto’s, video, FB lives, netwerkevents en ook podcasts. 

Ik heb ontzettend lang weerstand gehad tegen al deze dingen. Nou ja, social media niet. Want daar kun je je makkelijk achter verschuilen namelijk. Je kunt leuke quotes en business tips delen en klaar. Alleen komen ze dan niet met bakken op je af. 

Dus na veel weerstand en koppigheid, ben ik het gaan leren te doen. Om mezelf echt te laten zien. Met foto’s, video’s en podcasts. En ik merk vooral dat ik het het leukste vind als het spontaan vanuit mij komt. Zonder format, zonder script, zonder veel te bewerken. 

Spontaniteit en persoonlijk werkt het beste

Het leuke is dat de video’s die het meest spontaan zijn, de meeste reacties opleveren. Een voorbeeld is mijn video van de koningsdagactie die ik eerder dit jaar deed. Ik had tegen mezelf gezegd dat ik er een video voor zou maken. En mijn businesscoach moedigde me aan om het ook echt aan te kleden. Niet op safe, achter mijn bureau. Maar er echt iets leuks van te maken. 

Dus ik ben props gaan halen en heb het de hele dag uitgesteld, want ik durfde niet. Tot laat in de avond, toen ik besloot: en nu is het klaar. Ga staan, props erbij, en filmen. 

Dus geen uitgeschreven script of uren voorbereidingstijd. En mensen praten nog steeds over dat filmpje. Wat ik niet door had, tot mijn coach het noemde tijdens een live dag bij haar.

Het verbaasde me oprecht dat mensen die video zo leuk vonden. Want ik had al die stemmetjes van vroeger even uitgeschakeld en had spontaan een video opgenomen. Zonder erbij na te denken. Ik was helemaal mezelf en had zelf ook lol met het maken van dat filmpje. Hoe geweldig dat je na zoveel jaar kritiek te hebben gehad, ineens toestemming krijgt om raar te zijn, oftewel om helemaal fucking jezelf te zijn? 

Veel ondernemers werken met een “script”

Waarom is dit nou zo belangrijk om te delen? Omdat ik merk dat er nog zoveel ondernemers zijn die denken dat ze dingen op een bepaalde manier moeten doen. Omdat het “zo hoort”. Dat ze hun marketing doen op een standaard manier, want zo doen anderen het ook en dat werkt. 

Dit komt ook terug in hun podcasts. In plaats van dat ze helemaal zichzelf zijn en die podcast op gaan nemen, beginnen velen al met het uitschrijven van hun intro. Wat vaak al met 1 zin klaar is. Vervolgens gaan ze of die zin oplezen of uit hun hoofd leren en dat opnemen. En dat hoor je. 

Ik vind het ontzettend zonde. Waarom moet je dat uitschrijven? Waarom moet het allemaal zo super zakelijk en “normaal” klinken? Jij bent je bedrijf. Jouw podcast is jouw podium om je kennis en jezelf te delen met de wereld. Is dat eng? Fuck ja. Maar maak er gebruik van om echt jezelf te kunnen zijn. Het is verdomme geen audioboek. Niemand heeft je ingehuurd om voor hun teksten in te spreken. Het is jouw eigen podcast, jouw radioshow. Dus doe het op jouw manier. Deel wat jij wilt delen. En wie weet wat voor reacties je krijgt. 

Het hoeft niet perfect te zijn. En je kunt er audio uitknippen, net als dat dat met video kan. 

Dus als jij een podcast hebt of ermee bezig bent, en je zit nog altijd voor te lezen… Stop er vandaag nog mee. Neem je intro opnieuw op en doe het op jouw manier. Houd het zo kort mogelijk, maar wel op jouw manier. Zo weten je luisteraars meteen met wie ze te maken hebben en wat ze kunnen verwachten. 


Zo, dit was dan mijn allereerste blog :D Het was spannend, maar toch ook fijn. Tja, ben een 90s kind ;) Ben heel benieuwd wat je ervan vond en of je er iets uit hebt gehaald. Laat je me het hieronder weten?

Tot over twee weken weer!!!